Hopp til hovedinnhold (trykk enter)
Arkivplan.no
Printer-ikon Utskriftsvennlig versjon

Kommunens historie

Opprettelsen

Kåfjord kommune ble opprettet i 1929 ved utskilling fra Lyngen kommune. Informasjon om det geografiske området som i dag utgjør kommunen fra før 1929 finnes i kommunearkivet til Lyngen kommune. Kommunen er geografisk plassert rundt Kåfjorden som er den østlige armen av Lyngenfjorden. Kommunen grenser i nord og øst mot Nordreisa, i sør mot Storfjord, og i vest mot Lyngen. Kåfjord har i sørøst også grense mot Finland. Kommunen hører til regionen Nord-Troms.

Navn og språk

Kommunens fulle navn er Gáivuona suohkan Kåfjord kommune Kaivuonon komuuni

Samisk språklov ble satt i verk i Kåfjord kommune i 1992.

I 2016 fikk Kåfjord kommune godkjent søknad om kvensk kommunenavn, etter behandling i statsråd 15.april, dermed fikk kommunen offisielt et tre-språklig kommunenavn.

Kommunevåpenet 

Kommunevåpenet ble utformet i 1988 av Arvid Sveen. Fargen på kommunevåpenet er rødt og sølv, med rokken som symbol. Det ligger en rekke verdier knyttet til dette symbolet. Begrunnelsen for valg av kommunevåpen fra 1988 ble gitt av en nedsatt komité og daværende kulturkonsulent, og er som følger:

  • Rokken er et tidløst symbol. Husflid har lange og spesielle tradisjoner i Kåfjord. Fortsatt drives husflidsproduksjon i kommunen og dette er en virksomhet som det også satses på i framtida.
  • Rokken er et samlende symbol for Kåfjords befolkning. De fleste har vokst opp i/har hjem der rokken har vært/er sentral og kan derfor identifisere seg med den.
  • Rokken representerer en viktig næringsvei og har vært en livsnødvendighet for mange i kommunen. Den kan stå som symbol for nøysomhet, selvberging og flittige/arbeidsomme mennesker. 
  • Flertallet av norske kommunevåpen har motiver som tradisjonelt forbindes med menns liv og virke. Ved å velge rokken for Kåfjord viser vi anerkjennelse i forhold til den betydningsfulle, men i mange tilfeller anonyme, virksomhet som det tradisjonelle kvinnearbeidet representerer.
  • Husflid er et av de sentrale områder vi satser på når kommunen skal gjøres kjent utad. Rokken har stor markedsføringsverdi fordi den er lett kjennelig symbol som gir klare assosiasjoner.

I 2009 ble ”Spinnvill Rokkefestival” arrangert for første gang i Kåfjord. Et arrangement hvor rokken er sentral, og gammel husflidstradisjon er satt inn i en moderne kontekst.

Urfolksfestivalen Riddu Riđđu

Riddu Riđđu Festivàla er en internasjonal urfolksfestival, som årlig finner sted i Manndalen i Kåfjord kommune i Nord-Troms.

I 30 år har Riddu Riđđu jobbet for å skape en sterkere bevissthet og stolthet rundt det samiske. Gradvis har festivalen vokst seg større og blitt en betydelig og viktig del av den samiske kulturreisinga i de sjøsamiske områdene. Festivalen har internasjonal urfolksprofil og fikk i 2009 nasjonal knutepunktstatus.

Festivalen er utendørs, og har programtilbud for hele familien.

Laster...